Субота, 05.07.2025, 01:08
Козак-характерник                              
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Категорії розділу
Характерники [0]
Козацька зброя [0]
Все про козаків [6]
Міфологія [3]
Етнографія [1]
Приказки та прислів'я [0]
Казки та байки [0]
Перекази та легенди [3]
Вірші та пісні [0]
Відомі козаки [1]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Статті » Все про козаків

Козацькі страви

Пиво Запорозьке.


     100 г хмелю, добре розтертого з борошном і 3 склянками цукру, заливають9-10 л окропу, дають настоятися протягом 2-3 годин, проціджують, заливають його ще теплим в барило, додають туди 2 склянки темної патоки і 50 г дріжджів розведених в теплому настої.
Коли пиво перебродить, його розливають в пляшки, закупорюють корками і зберігають до вживання в холодному місці.



Пиво Батуринське.


     2,5 кг сухих стиглих ягід ялівця, 8 кг житнього солоду, 80 г сухих яблук або груш, краще дичок. Солод налити водою і дати закипіти, через 5 хвилин зняти з вогню і всипати ягоди ялівцю і яблука. 

     Розмішати і влити у бочечку, налити м'якою водою до половини. Забити і дати постояти добу, потім щодня підливати води, поки бочка не наповниться. Тоді вийняти затичку, отвір закрити марлею (буде сильно шумувати). Як перешумує, можна пити. Пиво можна зберігати і в пляшках у холоді.


Квас Запорозький.


     В барилі з 50 л окропу обварюють 7 кг житніх сухарів і настоюють протягом 8 годин. Після цього чистий сирівець зливають в іншу посудину, кладуть 1,5 склянки дріжджів, 1,5 кг цукру. 1 нарізану кружальцями цитрину без кісточок і дають постояти ще 8 годин. 

Після цього квас проціджують, розливають в пляшки, кладуть в них по одній родзинці, добре закупорюють корками і ставлять в тепле місце на 8-10 годин. Як тільки квас почне бродити, його виносять в холодне місце.


Варенуха.


     Промиті яблука, вишні, груші і сливи кладуїь в окремі посудини, заливають горілкою І насїоюють 5- 6 годин. 

     Потім все зливають в одну емальовану або керамічну посудину, додають туди мед, імбир, корицю, гвоздику, запашний перець, лавровий лист, накривають покришкою, замазують тістом, кладуть невеликий гніт і ставлять в піч або духовку на 10 - 12 годин при температурі 90 – 100 градусів. 
     Після цього варенуху проціджують і подають як гарячою, так і холодною.


Спотикач із ягід.


     1 кг журавлини, малини або смородини перебирають, миють, роздавлюють ягоди ложкою, кладуть в мішечок і дають стекти соку. Окремо з 1 кг цукру-рафінаду і 3,5 склянки води варять густий сироп, весь час знімаючи піну. 

     В цей сироп вливають ягідний сік і ще раз кип'ятять, а потім знімають з вогню, вливають 750 г горілки, настояної протягом 1-2 днів на ванілі і добре розмішують. Потім ставлять на невеликий вогонь, весь час помішують, поки рідина не почне випаровуватись, але кипіти не дають.
     Після цього спотикач охолоджують, розливають в пляшки і закупорюють.


Вишнівка гетьманська.


Засипають 0,75 бутля стиглими вишнями, половину яких всипають з кісточками, а з другої половини видаляють їх. Бутель доливають міцною горілкою і ставлять в холодне місце на 6-8 тижнів, але не більше. 

Після цього горілку зливають, а з вишень видавлюють сік, накладаючи гніт на полотняний мішечок, в який кладуть вишні. Через добу, як вижатий сік стане прозорим, його змішують з горілкою, розливають в пляшки, добре закупорюють і осмолюють. 
Вишнівка повинна стояти цілий рік.


Тертуха гетьманська.


Перебирають СТИГЛІ суниці, насипають їх в емальовану каструлю шарами, пересипаючи кожний цукром. Щільно накривши каструлю покришкою, ставлять її на 3 дні в холодне місце. 

Після цього обережно зливають сік і проціджують його чере і чисту серветку. Проціджений сік розливають в міцні пляшки на 0,75 їх об'єму, додають трохи міцної горілки, добре шкупорюють, обв'язують шпагатом і осмолюють. 
Зберігають в холодному місці, в піску, у вертикальному положенні.

Категорія: Все про козаків | Додав: Ant (04.06.2015)
Переглядів: 498 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту
  • vk козак-характерник
  • uCoz Community
  • uCoz Manual

  • Copyright MyCorp © 2025 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz